5 nivåer

Jag brukar se på livet som om det vore indelat i olika nivåer. Fem olika nivåer. De fem nivåerna är

  • Träsket
  • Skogen
  • Öppna landskap
  • Regnbågen
  • Stjärnorna

Vid olika tillfällen i livet befinner vi oss på olika nivåer. Helst vill vi vara bland stjärnorna, men de flesta befinner sig förmodligen i det öppna landskapet. Du som är deprimerad har hamnat i träsket.

Såhär tänker jag:

Träsket.

Här ska man akta sig för att hamna, precis som man ska akta sig för att hamna i en depression eller annan psykisk sjukdom. Träsket är en livsfarlig plats att vara på. I träsket finns det allt möjligt som man kan beteckna som farligt. Här lever pirayor, farliga krokodiler och ännu farligare små bakterier. I verkligheten kanske krokodilerna och pirayorna är dina tankar som gör tillvaron farlig för dig. Både felaktiga tankar och krokodiler är farliga och man bör komma ifrån både psykisk sjukdom och farliga träsk så snabbt som möjligt.

Det första steget är såklart att inse att man är i ett träsk. När man gjort det, så kan det behövas en plan. Det är nämligen svårt att ta sig ur ett träsk, precis som det är att ta sig ur en depression. Ett bra sätt är att söka hjälp. Är du i träsket kan du kanske ta tag i en gren eller något annat så att du kan dra dig upp. Ännu bättre är förstås om det är någon som passerar som kan ge dig en hjälpande hand.

När det gäller depressionen kan du lösa en del på egen hand, men precis som i träsket så är det mycket enklare och bättre om någon vid sidan om kan hjälpa dig. Kanske en vän, en kollega eller sjukvården.

Skogen

När du kommit upp ur träsket, visar det sig att du befinner dig i en stor skog. Det är fullt med träd och inte mycket till stigar. Här är det mycket lätt att gå vilse och risken är stor att man trillar i träsket igen om man stressar och inte tänker efter före. Även skogen är en farlig plats att vara på och en av de största riskerna är att man hamnar i träsket.

Är man i skogen behöver man också en plan. Du kanske behöver sätta dig ner en stund och titta på träden du har runt dig och sedan ta sikte på något lite längre fram så att du inte bara går i cirklar. Jag har varit vilse i skogen (den symboliska skogen) många gånger och det är lätt att känna paniken komma krypande. För mig slutade det vid det ena tillfället med att jag hamnade i det där lömska träsket. När jag kom ur träsket igen behövde jag ta det mycket lugnt och prova på lite olika saker för att komma rätt igen. Det är inte säkert att den första stigen leder dit man vill, men då får man prova en annan väg.

Det öppna landskapet.

När jag äntligen lyckades komma ut ur skogen hamnade jag i ett vackert öppet landskap. När man är här, ser man vart man går och träsket känns ganska avlägset. Eftersom landskapet är öppet ser man vad alla andra håller på med. Man ser även de som befinner sig på regnbågen och de som nått stjärnorna. Man beundrar dem och önskar att man hade det lika bra som dem. Plötsligt får man se en person som man tycker verkar intressant, på vägen intill. Man hoppar över till den andres väg, men gör man det är man helt klart på fel väg. Vi har alla vår egen väg att vandra och vi ska inte gå samma som någon annan. Vi är unika och det måste vi ta tillvara. Den vägen som vännen går på kanske leder den till regnbågen och så småningom till stjärnorna. Men om du går på dennes väg och om du till och med hamnar på den andres regnbåge, då är du i stor fara. Du ser det förmodligen inte, för du ser bara hur bra det går för vännen. Men eftersom det här inte är din väg och inte din regnbåge, så är risken att du faller ner. Vill det sig riktigt illa ramlar du rakt ner i träsket.

Det är därför väldigt viktigt att du går din egen väg. Du har unika talanger och erfarenheter som du måste använda. Det som hjälpte dig ut ur skogen måste nu hjälpa dig att komma på rätt regnbåge. Ta sikte på din stjärna!

Regnbågen

Har du kommit till regnbågen, då har du kommit mycket längre än de flesta. Många nöjer sig med det öppna landskapet vilket i och för sig inte är dåligt. Men det är inte i det öppna landskapet som du blir miljonär och det är inte där du når dina drömmar. Där startar du möjligen din resa, men det är på regnbågen som det verkligen händer saker.

Har du kommit till regnbågen, då har du ett tydligt sikte inställt (under förutsättning att du är på din egen regnbåge). Du vet vart du vill och varför. Men regnbågen är hal. Det är som att ta sig upp för en rutschbana, så som man gjorde när man var liten. Rätt vad det är så kan man tappa fotfästet och glida ner hela vägen till det öppna landskapet igen. Det kan kännas som att man tar ett steg fram och två tillbaka. Men i själva verket kanske det är tvärt om. Har du kommit till regnbågen, då har du kommit långt och många bakom dig beundrar dig för det du gör. Det är bara att fortsätta att kämpa hur motigt det än är. Du är nu väldigt nära stjärnorna.

Stjärnorna

Vem vill inte vara en stjärna? Här hittar vi de mest framgångsrika i världen. Här är personerna du ser på tv. De får nobelpris och konsulteras som experter inom sitt område. Det spelar inte någon roll vilken bransch man väljer, det finns stjärnor för alla branscher. Alla har en stjärna att sträva mot. Har du kommit hit, kan livet tyckas vara som en dans på rosor. Visst har du mycket slit bakom dig och du måste fortsätta jobba för att inte din stjärna ska dala ner till det öppna landskapet. Men har du nått hit har du kommit så nära himmelriket man kan komma i jordelivet :).

Fast det finns såklart fortfarande fallgropar. Dessa fallgropar läser vi ofta om på löpsedlarna. Vi läser om framgångsrika personer som plötsligt hamnar i träsket. Det är sorgligt och inte jättekonstigt. Att komma till stjärnorna är jobbigt och att hålla sig kvar är också jobbigt. Du måste fortsätta med de vanor och rutiner som gjort att du tagit dig hit.

Ett liv bland stjärnorna är vad vi alla borde sikta mot. Men resan dit är lång, speciellt om du börjar i träsket. Men som ett gammalt ordspråk lyder: Även en tusen-mila-resa börjar med ett steg.

Var är du på din resa och vilket är ditt nästa steg?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.