Hästkrafter som läker

Så lyder en av rubrikerna i tidningen Atl (nr. 74 Tisdag 30 oktober 2018). Artikeln i tidningen handlar om en kvinna utanför Lund som menar att hästar kan hjälpa den som mår psykiskt dåligt. Det kallas Hästassisterad psykoterapi eller EAP och är stort i till exempel USA, Storbritanien och Tyskland.

Varför skriver jag om det här? Jo, för att jag själv har hästar som går i en hage utanför. Och de dagar då jag har ont i huvudet så hjälper en pratstund med hästarna mera än om jag tar en tablett och lägger mig och vilar. Inte alltid, men ofta är det så. Det är inte bara hästar som hjälper. Jag anser att alla djur hjälper när man mår dåligt. Jag har ju själv erfarenhet av psykisk ohälsa och jag vet att både hästar och hund är utmärkta som “behandlare”. Mår man psykiskt dåligt ska man såklart söka läkarhjälp, men våra olika husdjur kan absolut ses som ett komplement till det som sjukvården kan göra.

Sofie som är huvudperson på den här hemsidan, hon får också hjälp av olika djur. Hon kommer bland annat att träffa hästar och om det är de eller allt annat som hjälper henne är osäkert. Förmodligen är det en kombination av flera olika saker, som alltid. Det är sällan en sak som leder till depression eller utmattning och det är sällan en sak som hjälper en att komma ur problemet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.