Tacksamhet

I avsnitt 7 försöker Henning lära Sofie hur hon varje dag ska skriva ner minst tre saker som hon är tacksam för. Jag gör själv detta i olika perioder och tycker att det har en fantastisk effekt. Speciellt effektivt är det när det känns som att hela världen är mot mig.

I somras, när det var sådan torka var jag flitig med att tacka. Torkan gjorde att det gräs vi skulle skörda till djuren riskerade att gå förlorad. Så jag tackade för det gräs vi hade lyckats skörda och för att vi hade vatten att tillgå för hushållet. Flera grannar blev nämligen utan vatten, men vårt räckte. När jag tackat ett tag, så hörde snart folk omkring oss av sig och sa att vi kunde skörda gräs på deras mark. De flesta åkrar vi fick tillgång till var små och kvaliteten var inte den bästa, men det var i alla fall mer mark och mer gräs, så jag fortsatte att tacka. Flera grannar hörde av sig och idag står vi här med den mängd gräs som vi behöver.

Situationen med torkan är inte första gången som jag använt tacksamhet och kommit ur en till synes hopplös situation. Det är givetvis inte bara tacksamheten som gör skillnad, men jag är säker på att det har bidragit.

Jag försöker lära mina barn det här med tacksamhet också. Speciellt dottern vill gärna ha och ha nya saker hela tiden. Hon glömmer helt att vara tacksam för det hon har. Om hon inte kan vara glad för det hon har, hur ska hon då kunna vara glad för det hon önskar. När hon väl fått det hon önskar, då kommer hon ju inte längre att vara glad åt det.

Att bara önska mera och nytt hela tiden blir en stress som ingen mår bra av. Var istället glad för det du redan har. Genom att varje dag skriva ner det som du har och tacka för det, då kommer du att märka en enorm skillnad efter ett tag. Hela världen kommer att bli mycket vackrare.

Själv blir jag numera glad av att se en vacker blomma när jag är på promenad med hunden, även om den där blomman egentligen är ett ogräs, kanske en maskros. Jag blir glad och tacksam över att solen går upp på morgonen och för att jag har ögon att se allt vackert med. Så var det inte förut.

Att göra en tacksamhetsövning varje dag behöver varken vara svårt eller ta speciellt lång tid. Själv skriver jag i ett vanligt kollegieblock, med en helt vanlig penna fem till tio saker som jag är tacksam för varje dag. Och ju mindre jag tycker att jag har att vara tacksam för, ju mer tvingar jag mig själv att skriva. Hela övningen tar kanske fem minuter och det har jag lätt råd att avvara, speciellt med tanke på hur bra allt går när jag gör det.

Inte för att det behövs, men för att jag tycker att det är trevligt, skriver jag även vilken datum det är när jag tackar. Kan vara kul när man en dag vill gå tillbaka och se vad man tackat för. På bilden intill tackade jag bland annat för att flera av förberedelserna inför mitt bröllop gick så bra. Speciellt de sidorna är roliga att ha en datum på.  (Klistrar bara in en liten bild, för det är ju ganska privat :))

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.