Deprimerad eller bara en dålig dag

Alla har vi ju dåliga dagar ibland. Dagar då inget känns roligt och du helst bara vill gå och lägga dig igen. Det är helt naturligt. Men om du känt så under en längre tid, ca 2 veckor eller mer, då kan det vara mer än bara en vanlig dålig dag. Det kan vara en depression.

På sidan Depression.se finns det ett test man kan göra för att klargöra om det är en depression eller inte. Jag har själv gjort det här testet ett flertal gånger, men tycker inte att det är riktigt bra. Du hittar testet här: http://depression.se/test-ar-du-deprimerad/

Bland annat tycker jag inte att fråga 2 är någon speciellt bra fråga. Den lyder: “I vilken utsträckning har du haft inre spänning, olust och ångest eller odefinierad rädsla de senaste tre dagarna.” Man svarar genom att välja en siffra som stämmer bäst överens med hur man har känt, där 0 i just den här frågan innebär svaret: “Ja känner mig till största del lugn” och högsta siffran, 6,  står för: “jag har fruktansvärda, långvariga eller outhärdliga ångestkänslor”.

När jag själv mådde som sämst, dvs. åt inget, bara låg hela dagen och försökte komma på ett bra sätt att avsluta allt på, då skulle jag svarat 0 på den frågan. Jag hade i det läget gett upp helt och hade därför inget i världen att oroa mig för. Jag hade bestämt mig för att det var slut på allt. Men siffran noll, är det bästa svaret man kan få i det här testet. Det skulle tyda på att jag inte alls var deprimerad. Jag gjorde testet på psyk-akuten och de andra frågorna gav utslag, men inte just fråga 2.

Test kan man alltså använda för att mäta om man är deprimerad eller inte, men man ska inte lita helt blint på dem. Själv använder jag ett helt annat test med 16 frågor, som jag personligen tycker är bättre. Syftet med testen är i vilket fall som helst att ge en vägledning om man är deprimerad eller om man bara har en dålig dag. Oavsett testresultatet så känner du dig själv bäst. Fast ibland är det svårt att erkänna för sig själv hur illa det verkligen är. Har du tappat intresset för allt runt dig, har problem med sömn och mat, då bör du söka hjälp. Depression är en farlig sjukdom som det finns medicin mot. Ingen ska behöva känna sig nedstämd och deprimerad.

love-life

Lämna en kommentar