Josua i bibeln

Jag tycker själv att jag borde skriva oftare, men mitt liv tillåter inte det just nu. Men, nu sitter jag här i alla fall och jag tänkte faktiskt att jag vill prata om bibeln lite. Alltså jag förstår den inte. Den Gud som jag pratar med här, det är en för mig Kristen Gud. Och den Guden är Kärlek. Men så tänkte jag att jag skulle läsa lite i Josua. Josua kommer efter Moseböckerna i gamla testamentet. Men jag läste inte jättelångt innan jag stötte på saker som jag tyckte var lite konstiga. Det börjar med att Josua blir utvald efter att Moses lämnat jordelivet. De ska då bege sig till det land som Israeliterna blivit lovade tidigare. Redan här hänger jag upp mig lite. Varför har just de blivit utlovade ett visst land? Det står till och med i bibeln att Josua och hans folk tar sig in i staden och dödar alla, även djuren. Det förstår jag inte. Varför sa Gud till Josua att döda alla i staden? Det finns flera frågor kring den text jag läste, men jag tror vi börjar såhär. Det känns som att dessa är relaterade till varandra. Min Gud, varför skulle Josua och hans folk döda alla och varför skulle de ha just den staden där det redan bodde andra människor?

-Jag förstår att du tycker att det verkar fel. Men det var inte då som det är nu. De trodde annorlunda om sin gud då.

-Men varför sa du till dem att de skulle döda alla. T.o.m. djuren. Djuren hade väl inget med saken att göra, djuren har väl ingen religion?

-Nej, djuren har ingen religion och det var kanske onödigt, men symboliskt hade det stor betydelse för Josua.

-Så du brydde dig mer om Josua än om djuren och de som sedan tidigare bodde i staden. De som bodde i staden, de hade väl någon form av tro?

-Ja, visst hade de det.

-Men varför lät du döda dem då?

-för att stärka Josua.

-Men hur kunde det vara så viktigt? Varför var det viktigt att Josua blev stärkt? Så viktigt att oskyldiga dödades.

-Det var egentligen inte viktigare att stärka Josua än att stärka någon annan. Det du har läst är vad kristna tycker är viktigt. Du har genom bibeln fått till dig Josuas version. För honom var det viktigt och för den kristna tron var det viktigt. Du vet egentligen inte vad som hände innanför murarna i den där staden. Det står inte i din bibel. Om du hade läst deras bibel, hade du kunnat läsa en helt annan historia. För dem var Josua ett hemskt monster och de fruktade honom. Eller rättare sagt, mig genom honom. Fast som du förhoppningsvis vet vid det här laget så är och var jag bådas Gud. Fast de trodde på mig på olika vis. Inget av sätten är fel och inget är rätt.

-Det här tycker jag är konstigt. Du menar att båda trodde på dig, fast att det var olika Gudar och att eftersom de trodde olika om dig, så blev resultatet olika. För Josua blev det seger och en ny stad för det andra gänget förintelse.

-Så skulle man kunna säga.

-Suck…. Menar du att det andra gänget, de som redan bodde i staden, att de trodde på någon form av undergång och så fick dem den i form av Josua.

-Ungefär så.

-Hur ser deras bibel ut?

-Nja, de har ju ingen bibel, men om de hade haft det så hade det ju stått på ett annat sätt än vad det gör i din bibel. Då hade det stått helt annat om Josua.

-Finns det någon helig text från dem?

-Det gör det, men den lär du inte få tillgång till.

-Vad står det i den?

-Det spelar inte så stor roll. Trots att “det andra gänget” hade en annan gemensam tro, så var deras tro olika, lite beroende på var man hittade dem. Du har ju olika varianter av kristendom. Protestanter och katoliker t.ex.

-Hmmm… jag tror vi pausar här för idag. Det känns som att vi är på väg in i ett annat samtalsämne. Frågan idag handlade ju om Josuas dödande av en hel stad inkl. stadens djur. Jag kunde inte förstå hur du kunde säga till Josua att han skulle döda alla.

-Och det har jag förklarat att det var för att stärka Josua. Bland annat.

-Tycker du att dödande är ok?

-Det är också en helt annan fråga. Det är inget vi kan avsluta med.

-Ok. Men kan du inte säga Ja eller Nej.

-Det kan jag inte. Det är en komplex fråga.

-så det kan vara ok.

-Vi skulle inte prata om det idag.

-Ok. Vi tar det en annan dag.

Lämna en kommentar