liv och död

Det känns som om det var evigheter sedan jag skrev här. Men det är inte är konstigt. Jag har verkligen haft mer än fullt upp. Riktigt långa och tuffa arbetsdagar där liv bokstavligen stått på spel. Kanske därför som jag fått eksem och kanske därför som jag både igår och idag har ett huvud som inte riktigt vill som jag vill. Kroppen är bra på att signalera när det är läge att tänka om. En dag när jag var med dottern på ridskola “dopade” jag mig själv med en coca cola för att jag skulle orka med. Inte klokt egentligen. Men idag verkar jag ha ett par timmar då jag får andas lite och då tänkte jag att jag skulle sätta mig här för detta tycker jag är så kul.

-Det glädjer mig att du gillar att samtala med mig.

-Ja, det gör jag faktiskt. Först tänkte jag att det är själva skrivandet som jag tycker är kul, men du tänkte visst samtalet och jag gillar båda :).

-det är bra. Och Ja, jag vet, du har verkligen haft fullt upp. Men du är duktig!

-Tack! Men är det inte du som styr hur mycket eller lite jag ska ha att göra. Jag menar det är väl du som är chefen?

-Chef vill jag inte kalla mig. Snarare samarbetspartner. Svaret på frågan är ändå nej. eller lite ja.

-Hur menar du? både ja och nej?

-Ja, alltså det är dina val som gjort att du hamnat där du är, men visst är jag med och styr lite.

-Intressant. Jag trodde att vi gjorde alla val själv och att du inte fick/kan hjälpa till. Så tror jag du har sagt till Neal Donald Walsh.

-Ja, alltså så är det också. Men som du vet i bibeln, där hjälper jag ju till ganska mycket. Skickar grodor och gräshoppor på folk.

-Hmmm… ja, det är klart. Men vilket är sant då. Hur är det.

-Jo, du gör alla val själv. så är det. Jag kan inte välja åt dig. Däremot kan jag komma med vissa råd. Ibland hör du dem ibland inte. Och det där med liv och död, det styr du inte över. Eller du kan hjälpa till, men det är inte du som har huvudansvaret. Det är inte du som avgör om någon ska födas för tidigt eller sent. Det är inte du som avgör om ett barn ska dö eller om det är en gammal person som ska dö. Däremot kan du påverka mig med dina råd på samma sätt som jag påverkar dig. Vanligtvis gör ju folk det genom bön. Folk ber till Gud för att någon ska få leva lite till. I ett sådant läge så kan jag faktiskt ändra mig. Om det är goda argument och det är det ibland. Du har själv fått uppleva det med ett djur eller två faktiskt. Men blev det bättre?

-Jag vet vilka två djur du menar och nej, det blev inte bra. Jag fick ha djuren hos mig en liten tid till. Speciellt det ena uppskattade jag verkligen extra tiden med, men det blev inte bra ändå. Det ena djuret blev sjukt igen och….. nej, det blev inte bra alls. Jag har dock inte tänkt på det som att jag bad om ett längre liv för honom.

-Men det gjorde du. För just det djuret gjorde du det i god tid. Du oroade dig långt innan det var allvarligt och då bad du till Gud och jag gav dig en bra veterinär och en medicin som hjälpte bra.

-Ja, men sedan blev det återfall och jag fick en dålig veterinär och en dålig medicin och hunden som vi pratar om fick ett dåligt slut.

-Ja, så kan det vara.

-Hade det blivit ett bättre slut om jag inte bett om ett längre liv?

-Det kan jag inte svara på. Det är så många olika aspekter som spelar roll. Så många av dina val som jag inte kan svara för.

-Kan vi sammanfatta det här kanske?

-Gärna, försök du!

-Ok, Gud är samarbetspartner inte chef. Gud styr över liv och död. Jag styr över mitt liv. Gud kan ge mig råd över hur jag ska styra mitt liv, men inte lägga sig i. Jag kan ge råd över hur Gud ska styra över liv och död med hjälp av t.ex. bön.

-Ja, ungefär så….

-Ok, då säger vi väl så då. Nu är det kanske bäst att jag stressar vidare med övriga livet.

-Inte stressa!

-Är det ett råd från Gud?

-Ja!

-Ok, tack jag ska försöka tänka på det. Tack för idag då!

-Tack själv!

Lämna en kommentar