Mera om lycka

“Enda sättet att leva lyckligt är att ha så mycket att göra att man aldrig har tid att tänka efter om man är lycklig eller inte”

Bernard Shaw

Tyckte att det var ganska klokt sagt. Men vilka är förutsättningarna för Lycka?

Det finns några punkter man kan tänka på.

  1. Det är bland annat viktigt att ha både tydligt mål och instruktioner eller regler att följa. Anta att du inte är så förjust i att städa. Städning är inget som gör dig precis lycklig. Men man kan göra det till mer än bara städning och på så sätt få det lite roligare. Säg till exempel att du ska städa så mycket som möjligt i en timme (dina instruktioner/regler), när du är klar, så får du som belöning sätta dig och njuta med en tidning, eller vad du nu vill göra (ditt mål). Då känns städningen ok. Du vet att det är städning i en timme och sedan får du göra något du tycker om.
  2. Att få feedback på det du gör är också en viktigt pusselbit för lycka. För hur roligt är det att jobba och jobba, men ingen ser eller uppskattar det du gör. Ta det med städningen till exempel. Visst är det trevligt när övriga familjen kommenterar och tycker att det är fint i huset. Och har du ingen familj,så får du stå för feedbacken själv. För visst tycker även du att det blir fint när det är färdigt. Om inte, varför städar du då?
  3. Lagom svårt ska det också vara det du ska göra, för att det ska kännas motiverande. Saker som är för lätta, som till exempel städning, ger dig i regel inget lyckorus. Därför är det ett knep att göra det till en tävling med sig själv och eller sätta trevliga belöningar när du är klar, för att göra det mer till en utmaning. Är det alldeles för svårt, som att lösa en knepig matteuppgift eller att baka en stor bröllopstårta, så känns det bara tungt och jobbigt, vilket inte heller medför någon lycka.

Ja, där fick du tre parametrar för lycka. Försök att få med dessa i allt du gör varje dag. Allt från tandborstning, bilkörning och matlagning.

smiley

Lämna en kommentar