17

Henning var i sitt bibliotek i källaren. Det var lördag och Sofie hade varit hos honom i nästan hela två veckor. Det hade varit spännande dagar för dem båda. Sofie hade lärt sig mycket om livet och om sig själv. Henning hade också lärt sig en hel del. Han hade lärt sig mycket om Sofie i synnerhet, men om kvinnor i allmänhet tänkte han. Fast även Henning hade lärt sig om sig själv medan hon varit här. Han trodde att han hade lärt sig kontrollera sin oro, men nu hade han vid två tillfällen blivit rejält orolig att det hänt Sofie något. Han gissade att det hade med hans tidigare erfarenheter att göra. Han ville berätta för Sofie, men visste inte hur han skulle säga det. Han visste inte heller om hon var redo att höra. Men hon förtjänade att höra sanningen, hur skrämmande den än var. Han bestämde sig för att han skulle berätta för henne under morgondagen. Nu var klockan mycket och förhoppningsvis låg hon i sin säng och antingen läste eller sov.

Henning var inte i biblioteket för att hitta en bok till sig själv. Han höll ju på att läsa Jack Canfields bok igen. Han hade läst den många gånger, men den tålde att repeteras. Den bok han gett till Sofie hade han också läst många gånger. Samtal med Gud. Den första av böckerna i den serien var helt klart den bästa. Det hade varit ett bra val för Sofie att börja med den eftersom hon ju nu höll på att lära sig att själv få kontakt med sin Gud. I början hade hon ifrågasatt nästan allt som Henning sagt om att samtala med Gud, men boken hade hjälpt honom att förklara. Det kändes bra.

Frågan var nu vilken bok han skulle välja härnäst till henne. Eller egentligen fick hon ju välja själv, men han förstod att det var en överväldigande uppgift. Han hade verkligen samlat på sig många böcker genom åren och att välja en av alla dessa var inte helt enkelt.

Han stod just nu framför en sektion som innehöll en massa böcker om tarot. Han tog ut en av böckerna ur hyllan, men satte tillbaka den igen. Tarot var inte det som var viktigast för Sofie just nu. Kanske en bok om depression. Men det skulle förmodligen inte heller vara till hjälp. Hon hade förmodligen redan läst de böcker han hade och att läsa om depression skulle förmodligen ändå inte hjälpa henne. Bättre att läsa om något som kunde inspirera och föra henne framåt.

Böckerna om Munken kanske skulle kunna passa. Även dessa böcker hade Henning läst flera gånger. Precis som samtal med Gud böckerna så var de ganska lättlästa. Det var undervisning i berättelseform. Det gillade han. Det blev mycket mer lättsamt och lättare att ta till sig. Men han var ändå inte säker på att det var en bok om munken som han skulle ge Sofie. Han skulle kunna lägga fram den som ett tips, men han ville hitta någon mer.

Vad var det egentligen de hade övat på under veckan. De hade pratat med Gud, övat tacksamhet och att börja motionera. Vid något tillfälle hade de försökt visualisera, men Henning hade snabbt insett att Sofie inte var riktigt mogen för det.

Fanns det någon bok som handlade om tacksamhet? Henning kunde inte komma på någon. Inte som handlade om bara det och inte på svenska i alla fall. Helst ville han att hon skulle börja läsa böcker på engelska, men eftersom hon var en ovan läsare, så insåg han att det skulle bli för svårt. Bättre att börja mjukt och avancera efterhand.

Till slut hade han en hög med böcker på bordet i det lilla biblioteket. Förutom den första boken om Munken som sålde sin Ferrari, hade han lagt dit en bok av Sanna Ehdin. Han hade flera böcker som Sanna skrivit och de var bra alla på sitt vis. Den här gången hade han valt att plocka ut boken Sluta kämpa - börja leva. Det tyckte han Sofie behövde göra. Att leva i en depression är varje dag en kamp och Gud hade ju sagt till honom att meningen med livet är att leva. Den här boken skulle därför kunna vara en bra hjälp.

För att fortsätta lite mer på det andliga temat hade han plockat fram en bok av Lorna Byrne, Trappor till himlen. Det var också en bra bok. Fast den handlade om Änglar. I boken får man möta bland annat ärkeängeln Mikael. Henning tänkte att boken skulle kunna inspirera Sofie till att fortsätta söka andliga kontakter. Det var ju inte bara Gud man kunde samtala med, utan även änglar och andra väsen.

I sin hög hade Henning även lagt en klassiker, eller två faktiskt. Den ena av dem var Mia Törnbloms bok Självkänsla nu och den andra boken var Hemligheten av Rhonda Byrne. Det där med bristande självkänsla kunde mycket väl vara en orsak till att man blev deprimerad. Många deprimerade såg sig själv i ett betydligt sämre ljus än vad de egentligen var. Snedvridande och nedvärderande tankar var vanliga och Henning hade märkt att även Sofie hade dessa tankar.

De två sista böckerna som Henning plockat fram var Tänk positivt av Björn Ringom och Att välja glädje av Kay Pollak. Båda dessa böcker var väldigt bra och Björn Ringoms bok var den första bok i ämnet som Henning hade läst och som faktiskt gjort skillnad. Han hade såklart läst flera böcker i början, men det var Björns bok som var den som börjat förändra saker på allvar.

Visserligen var det ord som ryck upp dig, tänk positivt och skärp dig, som var det sista man ville höra som deprimerad. När man är deprimerad kan man inte bara rycka upp sig. Det går bara inte. Men den som inte själv varit deprimerad har svårt att förstå det. Kanske därför som många deprimerade håller det för sig själv.

Henning studerade sin hög med böcker. Han visste inte vilken han skulle rekommendera först. Sofie fick helt enkelt välja själv när hon blev klar med den hon höll på med. Henning började jämföra tjockleken på böckerna. Självkänsla nu var den tunnaste. Sofie hade en tendens att välja den enkla vägen och den tunnaste boken skulle förmodligen tilltala henne främst. Det var i och för sig inget dåligt val, så det fick bli som det blev.

Henning lät böckerna ligga kvar på bordet och lämnade sitt bibliotek. Han gick upp i köket och satte sig med sin planeringspärm en stund. Han började med att skriva upp vad de gjort under dagen och funderade sedan på vad de skulle göra imorgon. Nästa dag skulle de fira att Sofie varit hos honom två veckor. Det såg han fram emot. Han hade inte sagt det till Sofie, men han tänkte ta med henne till närmaste stad. De skulle bara gå och titta lite i skyltfönster och sedan skulle de åka till ett litet café, hade han tänkt. Som deprimerad har man ofta problem med att möta andra människor och det ville han utmana nu.

Henning började fundera lite på vad de skulle göra under kommande vecka. Hittills hade de ju mest övat tacksamhet, att prata med Gud och att motionera. Det var ju så mycket mer som hon skulle ha glädje av att kunna. Kanske de skulle börja jobba med drömmar och mål. Självkänsla var kanske viktigare. Utan självkänsla skulle hon inte kunna drömma så stort som Henning ville att hon skulle göra. Kanske Mia Törnbloms bok ändå var den bästa av böckerna just nu. Sen var det det där med mindfulness. Det var också viktigt. Det var en av Hennings egna botemedel mot oro. Det var svårt att vara orolig när man var närvarande bara här och nu.

Henning tyckte sig ha en viss plan när han stängde igen sin pärm.

Vid förmiddagsfikan tänkte han berätta både om den planerade utflykten och om hans erfarenheter som gjorde att han hade så lätt att oroa sig. Det skulle bli ett spännande samtal. Kanske att det skulle bli för mycket för henne att höra allt på en gång. Det fick nog bli vid olika tillfällen. Men nu ville han verkligen berätta. Han skulle börja med att berätta om sin erfarenhet och vid lunch skulle han berätta om utflykten. Så fick det bli.

Han satte pärmen på sin plats på kontoret och gick sedan och la sig. Innan han somnade tänkte han läsa några rader i Jacks bok. Just det här kapitlet handlade faktiskt också om att våga lita på sig själv. Henning visste att Jack hade rätt.

Läs varje dag för att växa och utveckla dig själv
Är man deprimerad kan man inte bara rycka upp sig

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.