Stress och smärta

Idag är jag lite seg. Hade väldigt svårt att somna igår kväll. Jag har en förkylning som vandrar runt i kroppen och ställer till med oreda. Eller i alla fall så tror jag att det är någon form av förkylning. Just nu sitter den i bihålorna och det gör att jag periodvis har väldigt ont. När jag lagt mig i går så gjorde det mycket ont och det gjorde att sömnen höll sig på avstånd. Jag ska försöka ta igen det lite senare idag. Min Gud och jag har pratat lite om sjukdomar förut, kanske vi skulle ta upp det igen. Varför har jag så ont till exempel?

-därför att du ska lära dig att lyssna på din kropp.

-Men jag hör vad den säger just nu. Det är inte så mycket att tveka på.

-Ja, det vet jag, men i andra situationer gör du det inte. Och som vanligt hänger mycket av smärtan i hop med bland annat stress och dagens levnadsvanor för många människor.

-Men om man tittar på någon form av ursprungsbefolkning då. Har inte de ont? Jag menar, de stressar väl inte. eller?

-Nej, det är sant, det gör de inte. Inte på det sätt som du gör. Men de har ont också. Fast på annat sätt. De får ont för att de sticker sig på något eller på annat sätt skadar sig på något annat. Det gör att de lär sig att man måste vara försiktig när man handskas med det där som gör ont. Men tyvärr så har du och många andra svårt att lära att man måste ta det lugnt för att undvika smärta.

-Menar du verkligen att om jag slutar stressa, då slipper jag ha ont.

-Nja… nästan. Utan stress får du ett starkare immunsystem, men det går inte att undvika alla “faror” som du har runt dig. Det är inte bara stress som gör att du blir dålig och får ont heller. Det är många faktorer. Du är till exempel mycket mer inomhus än vad som egentligen är bra för dig.

-Men här som jag bor, i Sverige, är det ju ofta kallt och regnigt och därför inget roligt att vara ute.

-Det finns ett talesätt där du bor… det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Se till att utrusta dig själv för mera utomhus. Det kommer din hälsa att tjäna på. Men tänk på att när jag menar utomhus så menar jag i naturen. Visst hjälper det att vara utomhus i staden, men där utsätts du för massor med farliga ämnen. De där farliga ämnena finns visserligen i skogen också, men i mer utspädd version.

-Så, om jag slutar stressa och om jag är mera ute i naturen, då kommer jag att få mindre ont?

-Ja, ungefär så.

-Är inte det lite väl…. jag vet inte…. jag hittar inte något bra ord.

-När var du ute och promenerade i skogen senast?

-Jag vet faktiskt inte. Jag tog en ridtur förra veckan, räknas det?

-Det räknas, men det var en väldigt kort tur. Och en gång i förra veckan. Det är inte bra alls. Du måste ut mycket mera. En promenad i skogen gör att du släpper ifrån dig en del stress och du får till dig skogens härliga nyttiga energi.

-Men om skogen är sjuk då?

-då är det en annan sak, men du har ändå glädje av att vara ute.

-Varför blir våra träd sjuka.

-därför att ni utsätter dem för samma gifter som ni utsätter er själva för.

-Hmmm…. så gifter är inte bra för någon, inte för skogen heller.

-Rätt!

-Ok. jag ska överväga en promenad i eftermiddag. Men jag behöver vila också.

-Du kommer att få energi av att promenera i skogen. Det är inte säkert att du behöver vila efter promenaden. Men det får du känna efter själv när du promenerat färdigt.

-Ok. Som sagt, jag ska överväga promenaden :).

Lämna en kommentar