Stressad av för lite utmaningar

Många tror kanske att man blir stressad av att hela tiden har alldeles för mycket omkring sig. Visst kan det vara stressande, men det kan vara lika stressande att ha för lite omkring sig, att inte få lära sig nya saker, att få för lite information eller ha ett arbete där man får använda huvudet alldeles för lite eller inte alls.

För lite krav på jobbet gör att det kan kännas trist, enformigt och kanske meningslöst. Och tänk dig att du vet att en stor omorganisation är på gång på ditt arbete, men du får ingen information om när det ska ske, hur det drabbar dig och varför. Det är minst lika stressande att få för lite information, som det är för den som får all information och lite till.

stress-huvudVad kan man då göra åt för få utmaningar, för lite information och för få krav? Ja, när det gäller information får man väl helt enkelt fråga och får man ändå inget svar, så är det inte mycket att göra åt det. Det bästa du i så fall kan göra är att sluta oroa dig och istället tänka att det ordnar sig förmodligen på bästa möjliga sätt. Du kan förmodligen inte göra något för att förändra situationen i alla fall och om du då går och grublar över saken, så slösar du en massa värdefull energi som du kanske behöver till annat. Och vem vet, även om det värsta händer, så kommer du att vara glad och tacksam över det om ett år eller två.

Har du ett enformigt och tråkigt arbete är det viktigt att du ser till att ha en meningsfull fritid. Varför inte gå en kurs och lär dig något nytt. Medborgarskolan och studieförbundet vuxenskolan är bara några exempel där du kan hitta spännande kurser där du får möjlighet att lära nya saker.

Eller se till att gå med i någon förening. Det finns hur många föreningar som helst, så någon borde passa sig. Det finns ju inte bara idrottsföreningar och politiska föreningar utan många många andra. Sök på internet efter ditt intresse område, så dyker det förmodligen upp något som kan passa dig. Att vara med i en förening kan ju också vara lärorikt.

Så det är alltså inte bara för mycket som gör dig stressad. För lite kan ha samma effekt.

  • Om du idag inte lär dig något nytt, gå en kurs eller besök ett bibliotek och sök kunskap.
  • Är ditt arbete inte stimulerande för dig, se till att din fritid är det. Engagera dig i en förening till exempel.
  • Saknar du en meningsfull och stimulerande fritid. Prova på en ny hobby, gå en kurs eller var aktiv i föreningslivet där du bor.

Lämna en kommentar