Vad är stress

Ett tag framöver kommer du att kunna läsa mycket om stress här i Lileli-bloggen. Jag anser nämligen att stress är orsaken till många otrevliga både psykiska och fysiska besvär och kan man hålla stressen under kontroll kommer man förmodligen att må bättre.

Vad är stress?

Stress är egentligen kroppens naturliga försvar som vi bär med oss från stenåldern. Kortare perioder är det bra med stress, men får vi för mycket av det så kan det bland annat leda till:

  • magbesvär
  • problem med hjärtat
  • huvudvärk och yrsel
  • hudproblem
  • problem med sömnen

Men det kan också göra dig:

  • lättirriterad
  • ledsen – deprimerad
  • glömsk och tankspridd
  • självkritisk

Förr tusentals år sedan var det nödvändigt med stress för att vi skulle överleva. I en nödsituation, om ett stort rovdjur var efter oss, måste vi snabbt kunna fly eller försvara oss och då behövde vi stresshormon för att få fart på kroppen.

Det som händer i kroppen när vi är stressade är att stresshormon utsöndras i blodet, pulsen ökar, blodtrycket ökar, muskler spänns och andningen blir ytligare. Vi har då förberett kroppen att springa för livet och all energi vi har går åt till denna kraftansamling som behövs för att vi ska fly eller försvara oss.

När faran är över, björnen inte längre jagar oss eller om vi lyckats döda den, så kan vi slappna av och kroppen återgår till det normala, blodtrycket sjunker och andhämtningen blir åter normal.

Problemet idag är inte att det är oftast inte att det är en farlig björn som jagar oss utan att telefonen ringer hela tiden och att man har tusen tider att passa, huset ska vara snyggt och man ska bjuda vänner och bekanta på middag trots att man egentligen skulle skriva klart rapporten till arbetet.

Dagens “faror”, “björnar”, verkar vara omöjliga att springa från. Telefonen bär vi ju med oss vart vi än går och vart vi än är så hör vi om inte vår egen, så någon annans mobil ropa på uppmärksamhet.

Och det är när faran inte försvinner och vi har kvar det höga blodtrycket, spända muskler och snabb och ytlig andning, som de verkliga problemen uppstår.

Ännu mer om stress kommer att komma inom kort. Det finns mycket att berätta om stress och det är inte bara för mycket aktivitet som kan få dig stressad. Förhoppningen är också att du ska få en enkelt stress test och några tips mot stress.

Gillade du denna artikel kanske du också gillar någon av dessa sidor:

The Slanket

Blogstart.se

Lämna en kommentar