Del 10

-Vad händer nu då? undrade Sillen vänd mot Johan. Johan hade precis hjälpt honom och Skorpan att be en frälsningsbön.

-Det finns inga måsten som Jesus efterföljare, förklarade Johan. Inte mer än att du ska älska Gud av hela ditt hjärta och med hela ditt förstånd.

-Okej, men det kanske blir svårt. Det är svårt att älska någon som man inte kan se.

-Det är inte svårt och det kommer du att märka.

-Mer då? Måste vi gå i kyrkan och be och hålla på?

-Som sagt, det finns inga måsten. Inte mer än att älska Gud som jag sa och att älska din nästa som dig själv. Det är de två regler som finns.

När Johan sa regler gjorde han citattecken i luften med fingrarna.

-Så vi behöver inte gå i kyrkan.

-Nej, ni måste inte, men ni kommer att vilja om ni verkligen tror på Gud och vill följa honom.

-Måste vi läsa Bibeln?

-Som sagt, det finns inga måsten, men om ni verkligen vill vara del av familjen, då måste ni lyssna på vad Gud säger. Han är er himmelske pappa och han vill hjälpa er. Men han kan inte hjälpa er om ni inte är villiga att lyssna på vad han säger.

-Men hur ska vi kunna höra honom?

-Ni har era Biblar. Det är Guds ord till er.

-Men jag har sett att det står en massa konstiga och obegripliga saker i den, särskilt i den del du kallar gamla testamentet. Och du har ju själv berättat om krig och andra hemskheter. Säger Gud till oss att kriga?

-Nej, naturligtvis inte. Vi kan läsa hela Bibeln tillsammans ni två och jag och ni kan följa med mig till kyrkan. Det är inte lätt att läsa Bibeln helt själv när man inte är insatt och det är just därför man bör gå till kyrkan och jag vill mer än gärna hjälpa er, både in i kyrkan och att läsa Bibeln.

-Okej, så vad ska vi göra nu då?

-Ni ska fortsätta läsa Bibeln så som ni börjat. Ni har ju läst hela ordspråksboken en gång. Det är bra. Och ni har läst lite i psaltaren. Det är också bra, fortsätt med det. Men samtidigt som ni läser vidare i psaltaren kanske ni ska ta ett steg vidare och läsa lite i nya testamentet. Parallellt med psaltaren kan ni läsa till exempel Matteus bok. Men läs långsamt och inte för mycket på en gång. Det är bättre att bara läsa ett stycke och att ta till sig det man läst. Sedan kan vi prata om det tillsammans, det som ni läst.

-Okej, det verkar ju inte så svårt.

-Det är det inte och när ni väl har kommit in i det så vill ni inte sluta. Det är i alla fall vad jag hoppas.

-Men det där med att be då? Det kan vi inte.

-Jodå, det kan ni. Jag har ju själv sett och hört er. Att be är inte något som ska vara svårt och krångligt. Tvärt om faktiskt. Det är ju ditt samtal med din pappa. Låtsas att det är din vanliga pappa du ringer till. Berätta vad du gjort och vad du oroar dig för. Säg förlåt för de saker du gjort fel och tacka för det som han har hjälpt dig med. Precis som du skulle tacka din pappa om han hjälpte dig med något eller som du skulle be din vanliga pappa om ursäkt för något du råkat göra honom.

-Okej, det ska vi nog klara av.

-Ja, krångla bara inte till det. Det tjänar du inget på, tvärt om. Är det enkelt blir det gjort och då blir din himmelske pappa glad. Precis som din vanliga pappa blir glad om du ringer honom. Efter ett tag lär du känna Gud bättre och er relation blir bättre. Det blir en positiv spiral som kan få enorma konsekvenser om du bara satsar några minuter varje dag på att läsa Bibeln och på att prata med honom.

-Okej, jag ska faktiskt göra det och ge det en chans. Jag ser ju vilka effekter det har på dig. Du verkar ju alltid tillfreds, även om hela havet stormar.

-Ja, jag har lärt mig att lita helt på honom. Jag vet att han tar hand om mig och det är vad jag önskar att ni också ska göra, lite på honom. Men nu måste vi nog släppa det här för stunden. Ni har blivit frälsta och det finns inget som är mer fantastiskt än det, men Sofie kommer väldigt snart och jag måste fixa mat till oss alla. Ni kanske kan duka och göra lite fint under tiden som jag fixar maten. Måste bara slänga iväg ett sms till min mamma också. Lovade egentligen ringa henne när jag kom tillbaka, men det får bli en annan dag.

-Din mamma. Men du skulle ju inte prata med henne. Hon gjorde ju så att du hamnade på sjukan igen.

-Ja, det gjorde hon, men hon är min mamma och som jag sa, jag älskar min nästa som mig själv, trots att hon ibland bär sig dumt åt. Hon kan inte hjälpa det.

Snart var de tre vännerna i full gång att förbereda kvällsmaten. Sillen och Skorpan dukade lite extra fint, nu när de visste att de skulle få besök av Sofie också.

Lämna en kommentar