Säsong 2 – del 27

När både Johan och Sofie duschat klart, bestämde de sig för att åka in till centrum för att beställa en pizza. Visserligen lagade Johan gärna all mat själv, men det fanns ingen mat och inga husgeråd i huset, så det var väldigt svårt att tillaga något. De övervägde att äta pizzan på pizzerian, men bestämde sig ändå för att åka hem och äta den i det nya köket. Dessutom hade klockan blivit mycket och pizzerian skulle snart stänga.

När de kom tillbaka till sitt hus kom de på att de saknade bestick.

-Tur att det går att äta pizza utan bestick. Det är lite krångligt, men det går.

-Ja, och tur att vi köpte vars en burk med läsk, istället för den där stora flaskan du höll i. Utan glas hade det också blivit krångligt.

-Ja.

När pizzan var uppäten sa Johan:

-Hur brukar du sova?

-Vadå? Hur menar du? Jag brukar ha huvudet på kudden och fötterna under täcket. Brukar inte du det?

-Jo, men jag menar, brukar du ha pyjamas, eller?

-Jaså, du menar så. Ja, jag har ofta, inte pyjamas, men nattlinne.

-Okej, Fick du med dig det då?

-Ja. Det fick jag.

-Tur för mig, för jag hade nog inte klarat av att ligga bredvid dig om du legat naken.

-Du då?

-Med kalsonger på.

-Det är lite orättvist.

-Ja, egentligen. Jag kan sova med t-shirt på i natt, så blir det rättvist.

-Det är okej. Du satt ju nyss i vardagsrummet i bara kalsonger. Men erkänn att det är lite orättvist. Hade jag suttit där i bara trosor hade det varit en helt annan sak.

-Ja, jag vet. Det är orättvist. Vi killar kommer lätt undan allt med kläder, medan ni tjejer får höra allt möjligt om att ni har för lite eller för mycket på er.

-Vad anser du som följare till Jesus om kvinnor och klädsel då.

-Aj aj, här riskerar jag att trampa på tår. Vet inte om jag vill svara på det.

-Men det är ju bara mina tår du trampar på eftersom det bara är jag som hör vad du säger just nu.

-Ja, men det är illa nog.

-Men kom igen. Säg nu.

-Okej, men bli inte arg.

-Nädå, jag lovar.

-Lite gammaldags kommer jag att låta. Jag tycker inte att kvinnor ska gå i för utmanande kläder. Vi män klarar inte av att se era vackra kroppar. Det kan få oss att begå synd i tankarna och det vill inte jag.

-Hmmm… vad menar du med utmanande kläder?

-Du pressar mig. Jag gillar inte det.

-Nej, okej. Men det hade varit kul att veta.

-Jaja, låt säga såhär. Jag tycker inte att tjejer ska gå omkring i för kort kjol och inte för djupa urringningar och absolut inte de två i kombination.

-Men tjejer på stranden då? När vi går omkring i bara bikini?

-Ja, det är svårt. Jag håller mig faktiskt gärna borta från stranden av just den anledningen. Jag tycker att ni har rätt att vara där precis lika mycket som vi män. Och jag tycker det är lika fel att vi män stoltserar med bar överkropp och spelande muskler. Det är inte bra. Stranden är som en enda stor lockelse fest. Jag kan tänka mig att Satan älskar alla om är där och han gör allt vad han kan för att folk ska synda.

-Det låter faktiskt lite gammaldags.

-Ja, jag vet. Det är ju det jag säger. Och jag vill inte klanka ner på någon. Det är inte min mening att göra det. Det är inte jag som ska döma. Men jag vill inte bli frestad och därför håller jag mig gärna därifrån. För mig är Satan så hemsk att det förmodligen är omöjligt för dig att förstå. Han lurar oss i fällor som vi sedan inte kan ta oss ur och när vi är mitt i fällan, skrattar han åt oss.

-Åker du aldrig och badar då?

-Jodå, jag har hittat en liten sjö, eller det är knappt en sjö, för den är så liten, men den ligger mitt i skogen och det är så otroligt vackert där. Dit åker jag och badar. Där är jag alltid ensam.

-Men blir inte det tråkigt då?

-Tråkigt… jag vet inte vad jag ska svara på det. Visst kan det vara tråkigt att bada ensam, men det är så fridfullt vid den där sjön. Den är som den vackraste sjö du någonsin sett i en saga.

-Du får väl visa mig den en gång då.

-Det gör jag gärna.

-Men vad tycker du om ifall jag går på stranden i Bikini då?

-Det kan jag inte hindra att göra och jag tänker inte göra det heller. Det är ditt val. Men du vet ju själv hur killar är. Vi har svårt att hålla tassarna i styr. För din skulle önskar jag att du avstår.

-Jag har inget behov av det faktiskt.

-Jag är glad att vi har de här samtalen.

-Jag med. Det är som att du har någon form av guide för ett perfekt liv i Bibeln.

-Det har jag. Bibeln är en guide för ett perfekt liv. Om alla följde alla de råd som Bibeln ger, så hade världen sett helt annorlunda ut. Jag är i och för sig inte helt säker på att det skulle ske färre dumheter mot kvinnor om de hade mindre utmanande kläder på sig, för många män kan som sagt inte hålla fingrarna i styr. Men om de inte frestas så minskar risken förmodligen. Det är som att stoppa in någon som älskar godis i ett rum med godis eller i ett rum utan godis. I rummet med godis måste personen jobba mycket hårdare mot sitt sug än i det utan. Det är lite samma sak med kvinnor som går i utmanande kläder. Det blir svårare för oss män.

-Men om jag har kjol på mig eller om jag har långbyxor, så spelar det inte dig någon roll.

-Inga kommentarer till det tack. Du är fin i alla dina kläder.

-Du har alltså en åsikt om det egentligen.

-ingen kommentar.

-Hmmmm, det tolkar jag som ett ja. Men okej, jag ska inte pressa dig mer i den här frågan just nu. Jag har ju fått ett svar.

-Tack.

-Något annat som jag som kvinna ska tänka på?

-Vi skulle kunna prata om det hur länge som helst. Men nu är klockan mycket och vi borde legat i säng för länge sedan. Jag pratar gärna mer om detta med dig imorgon och kanske att du ska prata med en annan kvinna om det här också. Du behöver höra en kvinnas syn på vad Bibeln säger. Kanske att Sillens Karin kan hjälpa lite.

-Kanske, men det är ju dina åsikter jag vill höra, inte vad Karin säger.

-Det förstår jag. Jag bara tänkte att hon kunde hjälpa dig att få en kvinnlig syn på det Bibeln säger.

-Är inte Bibeln till för både män och kvinnor? Borde inte båda se på den på samma sätt.

-Jo, absolut. Men män och kvinnor är olika och vi ser på världen med olika ögon och reagerar på olika vis.

-Jag vill ha din syn på Bibeln. Det är dig jag ska bo tillsammans med.

-Jag vill inte att du ska välja Bibeln och Jesus bara för att jag gör det och för att vi ska bo tillsammans.

-Nä, men du säger att du har studerat mig i många år, och nu vill jag studera dig. Och det du är mest intresserad av är Bibeln och för att förstå dig, behöver jag förstå lite av vad Bibeln säger.

-Du är underbar, vet du det.

-Nej, men du tjatar om det.

-Jag älskar dig och du är helt underbar och fantastisk.

Johan och Sofie avslutade sitt samtal, kastade kartongerna som pizzorna legat i och gick sedan och la sig. Sofie iklädd nattlinne och Johan med t-shirt på.

De hade en lång vandring framför sig. En vandring på vilka de skulle lära känna varandra ännu bättre och där de skulle lära sig att leva tillsammans. Den här natten var bara den första i en lång rad av nätter de skulle spendera tillsammans.

Lämna en kommentar