Säsong 2 – del 8

Camilla hade spenderat ungefär en timme på nya kontoret tillsammans med chefen. Hennes man och barn hade gått på skattjakt bland husen. Fast längst tid hade de spenderat i förrådet med alla verktyg. De hade lyckats få liv i gräsklipparen och med den hade de kört ett litet varv. När Camilla gick för att hämta dem ville de inte följa med hem. De tyckte det var så roligt och spännande att utforska allt, så Camilla lovade dem att de skulle göra om samma sak dagen efter.

Olle valde en lägenhet i ett hus där det redan bodde en familj på fyra personer på en våning och en äldre man på översta våningen. I just den lägenheten som Olle valde stod det en säng som verkade vara i ganska bra skick, ett köksbord och två stolar. Perfekt tyckte Olle som ju inte hade några möbler alls. Det som den förra hyresgästen lämnat kvar fick duga som start.

Chefen hade med Camillas hjälp lyckats kasta innehållet i flera av pärmarna. Eftersom området stått orört i gissningsvis minst fem år, så var de flesta papper inte längre aktuella. Chefen var tacksam för Camillas hjälp. Hon hade ett annat sätt att se på innehållet i pärmarna och tycktes förstå hur det var organiserat en gång. Med bättre plats i hyllorna blev det lättare att tänka klart, tyckte chefen. Hans nästa steg fick bli att ta kontakt med alla de som fortfarande bodde kvar i området. Han behövde få en överblick över vilka de var. Till sin hjälp tänkte han ta Sofie medan han tänkte låta Olle och Johan fortsätta med att se över husen och i vilket skick de var.

Johan och Sofie kände sig båda nöjda med valet av bostad. Efter maten hade de försökt prata igenom när de skulle flytta in. De kom fram till att det förmodligen var bäst att se till att få bort det där trädet som låg över vägen först och sedan att göra en ordentlig städning av huset innan de flyttade in. De hade pratat med chefen om trädet och han hade lovat kontakta någon som kunde ta hand om det. Men han ville att de skulle undersöka om de kunde hitta något mer som en man med motorsåg kunde göra i området, innan de ringde efter en.

Nästa morgon började chefen på sitt vanliga kontor i butiken. Bara för att han plötsligt fått ett nytt kontor med enormt mycket att göra, så kunde han ju inte bara lämna det gamla vind för våg. Dessutom ville han träffa sin personal och berätta för dem hur mycket han uppskattade deras support. Planen var att lämna butiken vid tio men så blev det inte. Telefonen ringde hela tiden. Så fort han lagt på luren så ringde det igen. Det var både säljare och journalister. Journalisterna hade fått veta att han köpt hela området som de kallade Solgläntan och nu ville de veta allt om köpet och vad han tänkt göra med området. Han hade försökt svara så luddigt som det var möjligt och lyckades hålla dem på avstånd tillsvidare. Flera olika personer från kommunen ringde också. De ville också veta mera och de hade regler som han behövde känna till. Men de flesta av dem var glada att han tagit över och önskade honom lycka till.

När klockan var tolv stängde han av sin telefon. Han orkade inte med fler frågvisa samtal. Han gick för att prata lite med killarna på lagret och de verkade ha läget under kontroll, trots att de saknade Johan och att en av dem nu från lunch skulle ersätta Sofie i kassan.

-Har du ätit, frågade han Sofie när han kom till hennes kassa?

-Nej, inte än.

-Okej, då är det bäst att vi åker och gör det. Sedan ska vi prata med våra hyresgäster.

-Våra?

-Jaja, det känns som att ni alla här är delägare. Men okej, det är väl mina hyresgäster.

En stund senare satt de på en av den stadens små restauranger.

-Hur känns det att flytta ihop med Johan nu då?

-Det känns bra faktiskt. Det var bra att vi tog en kort paus efter det där med Jonny, men nu känner jag mig redo och huset vi hittade är fint. Du får komma och titta på det en dag.

-Det gör jag gärna. Var det Blåklintsstigen 2b?

-Ja.

När de ätit klart åkte de först till det hus som Olle bestämt sig för att bo i. Där var det ju redan två andra lägenheter som var uthyrda.

Besöket började hos familjen som bodde på andra våningen.

-Hej, Jag heter Mikael och jag är er nya hyresvärd, sa Mikael när kvinnan öppnade dörren.

-Hej, svarade kvinnan.

-Får jag komma in och prata lite?

Kvinnan tvekade lite, men släppte till sist ändå in chefen och Sofie i sin lägenhet.

-Jag vill bara lära känna mina hyresgäster lite, sa chefen. Jag har aldrig haft några förut och jag vet inte exakt hur man gör, men jag hoppas lära mig snabbt. Inte för att jag kommer att vara som den förra hyresvärden för de har inte skött det här området vidare bra tycker jag. Jag vill försöka göra saker lite bättre för er som hyr. Därför undrar jag vad du tycker är bäst och vad som är sämst med att bo här.

-Sämst är helt klart att det ser så tråkigt ut här. Men det är låg hyra i alla fall.

-Apropå hyra, har du en kopia på ditt kontrakt eller på senaste fakturan som jag kan få kika på. Jag har såklart tillgång till det någonstans, men kontoret som de gav mig verkar de också ha glömt att ta hand om.

Kvinnan gick iväg och hämtade en pärm. Hon plockade ur senaste fakturan och gav till chefen. Han lovade lämna tillbaka den så snart som möjligt. Han skulle bara kopiera den sa han.

-Det kommer att ta ett tag innan jag får ordning på allt, så jag kommer förmodligen inte få iväg någon faktura för hyran på ett tag. Så ni får bo här gratis tills jag har löst de största hindren.

-Ooo, tack, det var generöst.

-Inte då. Jag tänker som sagt inte vara som den tidigare hyresvärden. Jag hoppas att vi kan samarbeta med att förbättra hela området. Jag som ensam person kan inte klara det själv. Jag har visserligen personal i butiken som jag har, men den personalen behöver jag ju där. Men det handlar inte bara om personal. Jag vill veta vad du tycker att jag bör börja med att göra för att höja standarden.

-Mina barn säger att de saknar lekkamrater. Visserligen börjar de bli stora, men de har en bra bit till sina kompisar och de är inte speciellt roade av att ta hit kompisarna eftersom det ser ut som det gör häromkring. Och helt ärligt vågar jag knappt låta dem vara på lekplatsen som ligger här borta. Det mesta ser rostigt och eländigt ut.

-Var är dina barn nu?

-De är i skolan. Och min man är på jobbet.

-Vad jobbar han med? Han kör maskiner.

-Jaså, vaddå för maskiner?

-Mest skogsmaskiner, men hans föräldrar har lantbruk en bit utanför stan, så han är ofta där och hjälper dem med skörd och sådant.

-intressant, då kanske han kan hantera motorsåg.

-Ja absolut.

-Men det är ju perfekt. Då kanske han kan hjälpa mig med det. Det är ett träd som lagt sig över en väg.

-Det kan han säkert hjälpa till med.

-Toppen. Vad sysslar du själv med?

-Jag är egentligen kokerska, men när de slog ihop skolorna så behövdes inte mina tjänster längre. Så vi lever på min mans lön och den är inte hög. Det är därför vi bor kvar här. Vi har helt enkelt inte råd att flytta.

-Jag hoppas verkligen att jag kan förändra tillvaron för hela er familj. Jag ska runt och prata med alla andra som hyr häromkring och när jag gjort det, så återkommer jag till dig. Medan jag har pratat med dig har det poppat upp massor av idéer i mitt huvud. Jag skulle väldigt gärna vilja träffa både dina barn och din man.

-Du låter inte som en vanlig hyresvärd, erkände kvinnan. Jag hoppas att det är positivt.

-Det hoppas jag också. Och jag hoppas att vi kan hjälpa varandra, du, din man, dina barn och jag.

-Det ska vi säkert kunna göra.

-Det låter bra det. Nu ska vi dra oss upp till översta våningen. Om jag fattat rätt så är det en äldre man som bor där.

-Det stämmer. Men jag vill helst att han ska flytta.

-Varför?

-Han är som sagt gammal och visst fungerar hissen, men en dag är jag rädd att den inte kommer att göra det och då är det väldigt dumt att han bor överst.

-Jag kanske ska ha hit någon som kan göra service på hissen.

-Det hade inte skadat. Jag har funderat på att anmäla den förra hyresvärden, för de har inte gjort något med hissen på väldigt många år. Det är ju farligt.

-Ja, verkligen. Skriver du upp det som en viktig punkt på vår lista Sofie.

-Jajamen. det är fixat.

Chefen tackade kvinnan för att hon släppt in honom och att hon tagit sig tid för samtalet.

-Det här kan bli hur bra som helst, sa chefen till Sofie medan de traskade upp för trapporna till den gamla mannen.

Mannen på översta våningen var inte alls bekymrad över att hissen skulle kunna gå sönder. Han verkade inte bekymrad över något. Lite ensamt tyckte han dock att det var. Saknade grannar att prata med. Visst pratade han med kvinnan på andra våningen, men han önskade ändå att det hade funnits fler i huset.

Ungefär på samma sätt lät det i alla lägenheter som de kom till oavsett vilket hus det var i. Alla saknade grannar och alla tyckte att den förra hyresvärden kommit undan lite väl enkelt. Flera av de boende hade övervägt att anmäla företaget, men inte visst riktigt hur de skulle göra och därför hade det inte blivit av. Flera av dem hade dock vänt sig till kommunen som lovat ta tag i saken, men inget hade hänt.

När klockan var sju på kvällen hade chefen och Sofie bara hunnit med tolv av de 26 boende. Då ringde Johan och sa att han hade mat klar. Så chefen och Sofie körde till områdets kontor där doften från Johans matlagning mötte dem i dörren. I lägenheten där maten serverades var redan Camilla och hennes familj. De hade släpat med sig sina camping stolar och ett campingbord. Kvällen innan hade de stått upp och ätit, men den här kvällen kunde de turas om att sitta ner.

-Det finns nog bord och stolar i någon av de andra lägenheterna, sa Olle. Vi kanske ska bära hit dem så att vi kan sitta ner allihop.

Efter avslutad måltid hjälptes de åt allihop att gå igenom de andra lägenheterna i huset. I lägenheten intill, hittade de ett runt bord. Och våningen ovanför hade ett litet fyrkantigt bord med iläggsskiva i den ena lägenheten och i den andra hittade de flera stolar. Stolarna var lite vingliga, men Olle fixade till dem i en hast.

-Det här blev ju jättebra, sa chefen. Tack snälla för er hjälp. Jag undrar om du kan tänka dig att laga mat imorgon också Johan. Jag skulle vilja att vi bjuder hit kvinnan som vi träffade idag och hennes familj. De som bor i det hus som du flyttat in i Olle.

-Visst, det gör jag gärna.

-Jag tror att de kan hjälpa oss.

-Det låter bra. För du lär behöva hjälp, sa Camilla. Vi kanske ska ringa efter Olles kompis Kalle också. Han var ju bra på siffror sa du.

-Ja, det är han. Han saknar utbildning och därför får han inget jobb. Men han är en fena på allt som har med siffror att göra. Både bokföring, fakturering och allt sådant. Han hjälpte till på ett stort företag för några år sedan. Han avancerade tack vare sitt sinne för det där. Det gick jättebra tills det kom någon som bara tittade på vilka meriter man hade på pappret. Då fick han sluta.

-Men ring hit honom då, sa chefen.

-Ja, verkligen. Chefen och jag kommer aldrig att få ordning på alla de där pärmarna själv. Jag har gjort en insats idag, men man hinner inte mycket på en timme.

-Jag är verkligen tacksam att du överhuvudtaget kommer hit Camilla, sa chefen. Du har ju familj att vara med och du har ju redan jobbat en hel dag i butiken.

-Ja, fast familjen verkar trivas i förrådet som hör hit. De rensar och gör fynd där ute i förrådet.

-Det är ju toppen.

-Ja, sa Camillas man, fast jag är rädd att våra söner tar sönder en hel del.

-Det är nog ingen fara. Om sakerna går sönder så är det antagligen inte någon kvalitet längre ändå. Jag kan inget om sådant, så ni får göra precis vad ni vill där, sa chefen.

-Jag kanske ska följa med er och se över lite, sa Olle. Jag är ju trots allt snickare och en del prylar kan komma till användning framöver kanske.

Olle följde med Camilla och hennes man till förrådet och gjorde där en grov översyn. Några av verktygen la han i en hög för sig.

-De här grejerna kan jag ha användning för, det andra får ni sortera som ni tycker det passar.

Men klockan hade blivit ganska mycket, så Camilla och hennes familj åkte hem. Även Olle, Johan och Sofie tog sig hemåt. Det var bara chefen som stannade kvar lite längre och tur var det, för en stund senare fick han oväntat besök.

Lämna en kommentar