Säsong 3 – del 18

Det var väldigt enkelt att hitta hem till Emma efter Skorpans beskrivning. De hade egentligen kommit överens om att träffas kvart i tolv, men klockan hann bli fem i innan Johan och Sofie körde upp på gårdsplanen. Att hitta lägenhet till Katja hade gått väldigt snabbt och smidigt, men det tog ändå tid. Längre tid än vad både Johan och Sofie beräknat.

-Hej, kul att se er, hojtade Skorpan som gick med raska steg direkt till Sofie och kramade om henne. Fredagens händelser hade satt sina spår hos Skorpan. När Sofie sagt att hon hade känslor för honom, hade hela hans tillvaro satts på paus. Det var ju precis det han hade önskat i så många år.

Men när Emma kom några steg strax bakom och gav Johan en kram, insåg Skorpan vad han höll på med. Visst hade han känslor för Sofie, men Emma var helt unik på ett annat sätt. Han hade aldrig tidigare mött en kvinna som henne. Skorpan gav Johan en dunk i ryggen och ställde sig sedan bredvid Emma och la armen runt hennes midja. Han ville inte att någon av de här tjejerna skulle börja trassla till det för att han kramades lite för länge och med lite för mycket känslor.

-Hur gick det med dina föräldrar, undrade Skorpan.

-Sådär, kan man väl säga erkände Johan. De är som de är. Min pappa kan ju inte hålla fingrarna i styr och min mamma är smått galen.

-Hon vill att vi ska göra om parhuset till ett enda stort hus, sa Sofie. Hon måste kunna visa upp bilder på sin sons hus och då duger inte ett parhus.

-Det låter ju helt sjukt.

-Ja, och hon straffade sin man, alltså Johans pappa, för att han inte kunde hålla fingrarna från mig i fredags och för att han närmade sig mig igår.

-Ja, hon tvingade honom att föra över pengar till Sofie, sa Johan. Har du kollat hur mycket än?

-Nej, det har jag inte och jag är inte direkt sugen på det heller. Jag hade hellre varit utan de där pengarna och sluppit blivit tafsad på. Nu är det ju nästan som att hon betalat mig som om jag vore en hora eller något.

-Ååå förlåt, så tänkte jag inte, sa Johan. Det gjorde nog inte hon heller. Hon ville få pappa att sluta med dumheterna mot dig och det lyckades ju i alla fall.

-Ja, jag vet. Tanken var nog god från hennes sida, men jag lockas ändå inte av de där pengarna. Jag ska försöka använda dem till bra saker. Kanske kan hjälpa Katja med dem.

-Katja, vem är det, undrade Skorpan.

-Katja träffade vi i Johans gamla hemstad, sa Sofie. Eftersom Johans föräldrar åkte tidigare än planerat så åkte vi dit en sväng. När vi träffade Katja utanför den pizzeria där Johan tidigare raggat tjejer, så såg jag att hon hade ett stort blåmärke på sidan, vid midjan ungefär.

-Hur kunde du se det? Hade hon inte jacka på sig, undrade Emma som just nu stod och småfrös.

-Jo, men både jackan och tröjan lyftes upp när hon pekade upp mot den lägenhet hon bodde i.

-Vi lyckades få Katja med oss väldigt enkelt och hon och hennes man har skrivit under papper för skilsmässa.

-Hon håller på att flytta in i ett av de gula husen just nu.

-Det var inte dåligt. Hann ni göra allt det igår?

-Nja, vi valde lägenhet idag, det är därför som vi är lite sena. Det tog längre tid än vad vi tänkt. Första natten sov Katja och hennes son Hugo i lägenheten ovanför områdeskontoret.

-Vad ska er chef göra med alla de där husen, undrade Emma som inte sagt så mycket hittills.

-Ja, han ska väl försöka få liv i allt. Hur det ska gå till är det ingen som vet, sa Johan,

-Jag tänkte på det Johan, sa Sofie, vi borde ha en lokal matvarubutik. Det skulle vara bra för de boende om de har nära till en liten matvarubutik.

-Ja, du har rätt, höll Johan med. Det har jag inte tänkt på. Det skulle helt klart de äldre uppskatta.

-Då kan ni väl göra en butik med bara svensk mat. En lokal butik med lokal mat, föreslog Emma.

-Det låter som en helt underbar idé.

-Ja, fast kan ni något om svensk mat då? Köper ni svenskt, undrade Skorpan.

-Eee…. nä… där sa du något. Jag är nog ganska dålig på det.

-Och hur ska ni då kunna starta en sådan butik?

-Jag kan hjälpa till, sa Emma.

-Men du hinner inte det.

-Nej, men jag kan mycket om svensk matproduktion.

-Ja, det kan hon verkligen. Det var det första hon sa till mig när vi träffades, sa Skorpan. Vi träffades ju i en Ica-butik för första gången och då skulle jag precis välja vilken färdig paj eller pizza jag skulle köpa och äta. När jag hade valt kom Emma och sa att jag borde valt en av de andra.

-Ja, fast jag vet inte hur du gjorde då? Skrämde jag dig eller?

-Nja, jag blev lite överrumplad när du dök upp sådär, det blev jag. Jag höll på att tappa den paj jag valt och i ett försök att fånga den, kastade jag den upp i ansiktet på Emma. Så det första jag gjorde när jag träffade Emma, var att slå till henne. Ingen bra start på ett förhållande.

-Nej, det låter inte bra Skorpan. Men det ser ut som att det lyckats ganska bra hittills, trots att du började med misshandel. Fast det kanske inte är en metod du ska rekommendera till andra.

-Nej, det tänker jag verkligen inte göra.

-Jaha, är ni redo att hjälpa till med stängsel idag då, undrade Emma.

-Ja, så redo som vi kan bli. Vi vet ju inte riktigt vad det är vi ger oss in på.

-Det är ingen fara. Jag ska visa er. Men först måste vi gå in till mina föräldrar. De vill träffa er alla och de har lagat middag till oss.

-Oj, lyxigt, sa Sofie.

Tillsammans gick de in i den del av huset som Emmas föräldrar bodde i. Det doftade ljuvligt redan när de klev in i hallen. På bordet hade Emmas mamma dukat med finaste porslinet och i karotterna fanns nykokt potatis, brun sås och på faten låg kött och grönsaker. Nästan allt från gården, berättade mamman.

-Klassisk härlig söndagsmiddag, sa Sofie.

-Ja, jag vill gärna ha det så, sa mamman.

Både Johan och Sofie log mot mamman och nickade. Skorpan tittade mest på Emma och han log i stort sett hela tiden. Det var tydligt att han uppskattade henne. Sofie var glad för hans skull.

-Går ni inte till kyrkan på söndagar, undrade pappan.

-Inte idag, sa Johan, men vanligtvis gör jag gärna det.

-Jaså, vilken kyrka då. Jag har inte sett dig.

-Ni får ursäkta, mina föräldrar är väldigt troende. Absolut inte sex innan äktenskap och några alkoholhaltiga drycker dricker vi aldrig här.

-Det är inga problem, jag är också troende, sa Johan. Jag brukar gå till Pingstkyrkan.

-Pingstkyrkan. Den har vi inte mycket för. De mest flamsar omkring i den. Nej, det tror vi inte på. Det ska vara som det ska vara.

-Okej, jag tänker inte säga emot. Men jag är glad att jag hittat Pingst. Hade det inte varit för dem hade jag förmodligen varit kvar på gatan och raggat tjejer till både höger och vänster, sa Johan. Det var vad jag gjorde innan jag blev kristen. Men nu läser jag Bibeln varje dag och jag vill försöka komma iväg till kyrkan varje helg, men jag och Sofie har precis flyttat ihop och Sofie tror inte på Gud, så jag tar det lite lugnt ett tag.

-Jaså, du läser Bibeln varje dag säger du. Vad läste du idag då?

-Jag försöker att läsa lite ur både gamla och nya testamentet varje dag. Just idag läste jag bland annat ur fjärde Moseboken, tror det var kapitel åtta och i nya testamentet blev det Jakobs brev.

-Vad står det i Jakobs brev då, undrade pappan som tvivlade på att Johan verkligen läste Bibeln varje dag.

-Jag kan nog inte återge exakt, men jag gillar det som står i början av Jakobs brev. Det där med att vi inte ska vara rädda för prövningar. När vår tro prövas, stärks vår uthållighet. Det tänker jag på ibland när det är motigt.

-Som när du krockade med stolpen, undrade Skorpan.

-Nja, det ser jag snarare som att Gud försökte banka vett i skallen på mig.

-Ni förstår, när Sofie började på vårt jobb, blev Johan så rädd att han gömde sig på lagret i flera år, berättade Skorpan. Men när jag fick veta att Sofie inte visste vem Johan var, tvingade jag ut honom i butiken så att han fick presentera sig för henne. Därefter blev Johan helt knasig. Han sprang framför portarna fram och tillbaka för att få se Sofie och till slut sprang han så fort att han krockade med en stolpe och fick en spricka i skallen.

-Ja, det har blivit lite dumt flera gånger sedan dess, erkände Johan.

-Lite dumt… jag förstår inte alls hur det kan bli som det blir för dig, skrattade Skorpan.

-Varför tror inte du på Gud då Skorpan, sa pappan.

-Ja, alltså Johan har försökt. Han har hjälpt mig och vi har bett en sådan där förlåt bön eller vad det heter. Men jag vet inte. Det är lite luddigt tycker jag. Då när Johan krockat med stolpen så kom vi väldigt nära varandra, han jag och vår kompis Sillen och jag trodde lite då. Men jag har inte lyckats hålla det vid liv.

-Det är inga problem Skorpan. Jag tror inte heller, trots att mina föräldrar tjatar på mig, sa Emma.

-Ni får ursäkta, men jag tror inte på tjat, sa Johan. Jag har inte försökt tjata på dig Skorpan och inte på dig heller Sofie. Eller hur?

-Nej, det har du verkligen inte.

-Nej, men så har du ju inte fått dem Kristna heller, sa pappan.

-Nej och du har inte fått Emma Kristen verkar det som. Förlåt, det var hårda ord. Jag vill nog inte prata mer om det här. Det känns som att vi kan bli motståndare när vi istället borde hjälpas åt att få dem här tre till vår sida, sa Johan.

-Ja, får du min dotter kristen, så är jag dig evigt tacksam, sa pappan som la ner taggarna för en stund.

När middagen var avslutad tackade Johan, Skorpan och Sofie för maten och drog sig utåt medan Emma stannade kvar någon minut och pratade med sina föräldrar. Det hördes att hon grälade på sin pappa för att han varit så hård mot Johan. Hon tyckte att han skulle vara glad att Johan faktiskt var troende om det nu spelade så stor roll och inte hacka på honom.

-Han är ju vår gäst, hörde de henne säga åt sin pappa. Du kan inte klaga på våra gäster.

Upprörd kom Emma ut till de andra, men så fort hon såg Skorpan lugnade hon ner sig och log. Skorpan kramade om henne och gav henne en liten puss på kinden.

-Aj aj, sa Johan. Inget sex innan äktenskapet, du hörde väl vad hennes pappa sa.

-Ja, jag vet. Men pussar på kinden kan man väl få ge?

-Ja, det är klart, jag skojade med dig Skorpan.

-Nej, det är inte skoj. Jag får inget sex om vi inte gifter oss.

-Ojdå, så pass.

-Själv då, hur går det för er egentligen, undrade Skorpan

-Är inte det vår privata sak, sa Sofie.

-Jo, förlåt.

-Vi har haft sex, sa Johan.

-Vad säger du? Närdå?

-Alltså, måste du veta alla detaljer? Nu fick du ju precis veta att vi haft det. Räcker inte det?

-Ja, jo, men jag trodde ju att det blev för ett tag sedan, men då hade det inte blivit. Och alla på jobbet trodde ju att det skulle bli en annan dag. Men då blev det inget heller. Du har lurat oss Johan. Och vi vill ju veta eftersom vi bryr oss om både dig och Sofie, vi är ju en familj ju. Det säger ju chefen. Vad som händer i familjen måste man ju få veta.

-Så du menar att jag måste ringa till dig så fort vi haft sex och berätta det för dig. Ska du ringa mig då när ni har haft sex? Och Camilla, ska vi ringa och fråga henne om hon haft sex med sin man?

-Nej, det är kanske dumt, men första gången kan vi väl få veta.

-Ja och nu vet du att vi haft det.

-Blev det bra då?

-Nä, nu får du ge dig, sa Johan. Nu är du snart lika hemsk som min pappa.

-Oooo… nej sådan vill jag inte vara. Förlåt.

-Det blev bra, sa Sofie. Men hur ska du klara dig utan sex när det har varit det enda du tänkt på i flera år?

-Det vet jag inte. Men om Emma nu är den rätta för mig, så får jag försöka stå ut. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sa min mamma alltid.

-Det är lite roligt att höra er prata, sa Emma. Ni är verkligen väldigt tajta. Normala människor pratar nog inte så med varandra om sex. Alltså jag vet ingen som frågar sina vänner om de haft sex eller inte och om det var bra. Fast jag har väl i och för sig inte så stor vänskapskrets, så det kan bero på det. Jag hinner inte med vänner. Det är en del LRF samlingar och så, men det blir inte så mycket för min del.

-Har du aldrig haft sex, undrade Johan som genast ångrade sin fråga.

-Johan, röt Sofie!

-Nej, förlåt. Jag tänkte inte, det bara hoppade ur munnen på mig. Jag tänker om nu Skorpan inte får komma till, då har väl ingen annan fått göra det heller.

-Nej, faktiskt inte. Jag gillar att du är rak och ställer frågan.

-Jag är nog inte så rak i vanliga fall, sa Johan. Förlåt! Jag bara tänkte, du är ju typ i vår ålder och har inte haft sex någon gång. Det är nog ganska unikt. Men förlåt för att jag frågade så dumt. Det var inte min mening att klanta till det nu igen.

-Det är lugnt. Jag tycker som sagt att det är bra att du är ärlig och då är det ju bättre att du frågar. Jag har dejtat många killar och alla vill de såklart hoppa i säng. Men jag har sagt nej. Och jag kan nog säga att det har varit ganska bra. Ingen av de där killarna har varit på alvar. De har varit ute efter sex en enstaka kväll eller så är de ute efter pengarna. Vi har inte mycket kontanter på banken, men gården vi har är ganska stor och värd en del och en del killar tror att de kan få del av pengarna som ligger här i om de dejtar mig. Därför har det varit ganska skönt att kunna säga nej till sex och skylla på stränga kristna föräldrar. Det blir bara de med ärliga avsikter som stannar kvar.

-Har Skorpan ärliga avsikter tror du?

-Ja, det tror jag faktiskt.

-Men då får du väl fria då Skorpan, så att du får komma till skott.

-Nej, det tänker jag inte göra. Jag är inte som du Johan. Du friade efter en helg, det gör inte jag.

-Nej, det är nog smart, sa Sofie. Men nu tycker jag faktiskt att vi har pratat färdigt om sex för idag. Skulle vi inte ta hand om ett stängsel.

-Jo, fast nu när vi ändå pratar om det så har jag en fråga till dig Johan, sa Emma. Hur kan du ha haft sex med Sofie om du är troende. Ni har väl inte gift er?

-Nej, det har vi inte. Jag har friat och vi ska väl gifta oss. Jag frågade igår om min pappa kan tänka sig att betala för bröllopet så nu ska vi nog bara sätta oss och fundera på hur vi vill ha det. Det där med sex innan äktenskapet är en klurig fråga tycker jag. Både jag och Sofie hade haft sex många gånger innan vi träffades och mina avsikter med sex då var inte bra. Så på ett sätt så kan man väl säga att jag redan levde i synd. Men som du vet som har kristna föräldrar, så förlåter Jesus alla synder om man ber honom om det. Det har jag såklart gjort.

-Så du menar att bara för att du haft sex förut, så var det okej att ha det med Sofie nu? Hur kan du mena det? Nu är du ju Kristen och då kan det väl inte vara okej att bryta mot reglarna. Att du bröt mot dem tidigare fattar jag, men nu? Bara för att Jesus förlåter så kan man inte synda om och om igen.

-Regler. Jag gillar inte ordet regler när vi pratar om Gud. Han vill oss väl. I ditt fall har det väl varit väldigt bra att följa de råd som han ger kring sex. Du har ju kunnat hålla oärliga killar på avstånd tack vare Guds råd. Men i mitt fall, så vet jag att jag ska gifta mig med Sofie. Jag har inte för avsikt att ägna mig åt vad Bibeln kallar sexuell lössläppthet och ha sex med olika kvinnor hit och dit. Det är Sofie som är min kvinna och att hålla sig till en och samma kvinna är okej enligt mig. Vi är inte gifta än, men jag har satt en ring på hennes finger. Jag har markerat henne som min.

-Okej, jag tror jag förstår lite hur du tänker.

-Även om jag tidigt visste att jag skulle hålla mig till Sofie och även när jag satt ringen på hennes finger, så avvaktade jag. Visserligen bland annat för att jag var rädd att skrämma iväg henne, men också för att inte göra något förhastat. I vårt fall tror jag att det var bra med sex. Sofie har ett jobbigt förflutet med män och det är inte helt enkelt att komma över.

-Det var jag som uppmanade Johan att fortsätta. Han ville sluta. Det var kanske dumt Johan, fick jag dig att göra något mot din tro?

-Nä, det är som sagt inte farligt. Det är ju med dig jag tänker leva och jag anser att det därför är okej. Men jag har full förståelse för dem som tycker motsatsen. Mycket av det som står i Bibeln går att tolka på olika vis. Det är bland annat därför som vi har så många olika kristna samfund. Vi tolkar Bibeln på lite olika vis. Jag menar att Gud är min heliga pappa som jag har en relation med. Och min heliga pappa vill mig väl, precis som en ärlig pappa på jorden vill med sina barn. Gud anser att det är bäst för oss att hålla oss ifrån sex tills vi har bestämt oss. Det är ju som sagt ett jättebra råd och Emma är ett levande bevis på det tycker jag. Men jag har bestämt mig för dig Sofie. Att vi inte haft något officiellt bröllop än, är en annan sak.

-Var hon tvungen att uppmana dig att fortsätta, sa Skorpan som inte kunde förstå hur Johan kunde hålla sig på sin kant.

-Ja, jag var som sagt rädd att skrämma bort henne. Men när hon uppmanade mig att fortsätta, förstod jag att hon behövde det för att kunna komma vidare. Hon behövde lämna Jonny bakom sig för gott.

-Ja, fast det första jag gjorde efteråt var att jämföra med Jonny. Så korkad jag är.

-Nej, inte alls. Jag tror faktiskt att det var vad du behövde, sa Johan.

-Nej, nu känns det som att vi snart har varit inne i ert sovrum hela tiden medan ni haft sex. Det känns inte riktigt okej för min del. Att ni pratar det förstår jag, ni känner ju varandra, men jag känner ju inte er, även om jag lär känna er väldigt fort både med tanke på det som hände i fredags och det här samtalet.

-Ja, förlåt Emma för i fredags. Det var verkligen dumt.

-Nej, det är okej. Jag gillar som sagt raka och ärliga kommunikationer och det var det minst sagt i fredags. Men nu måste vi nog ta tag i våra stängsel.

Lämna en kommentar