Säsong 3 – del 3

Äntligen stod Johan och Sofie framför hyllan med alla Biblar. Johan hade lovat köpa en till Sofie. Han var inte så säker på att hon verkligen skulle läsa i den, men det var ju troligare att det blev av om hon hade en. Förresten hade han inga krav på att hon skulle läsa. Hon var ju så fin så som hon var och han tänkte inte tvinga på henne sin tro på Jesus. Han hoppades att hon själv skulle upptäcka tjusningen med en tro på Gud.

Uttrycket barn gör inte som man säger utan som man själv gör, tyckte han stämde in ganska bra på tron på Jesus också. Det spelade ju inte någon roll hur mycket han berättade om Jesus om han ändå gick omkring och gjorde motsatsen till vad Jesus undervisat om. Bättre att inte säga så mycket och istället med egna aktiva handlingar visa hur ett liv med Jesus kan se ut.

-Att vi har så många olika Biblar, sa Sofie när de stått framför hyllan en stund. Jag har ju jobbat här i flera år nu, men aldrig tänkt på att vi har så många olika Biblar att välja mellan. Hur ska jag kunna välja någon av dessa?

-Det är inte så många olika. Det är mest olika färger på dem.

-Jag tycker det är väldigt många.

-Det finns många fler. Kommer du ihåg att jag berättade för dig att det finns olika översättningar av Bibeln.

-Ja. Du hade flera stycken olika.

-Ja, det har jag. Det du har att välja mellan är Bibel 2000, Folkbibeln, Nu Bibeln och Levande Bibeln. Du ser här på hyll-kanten vilka som är vilka. Jag skulle säga att Bibel 2000 är den mest klassiska. Men jag tycker inte du ska välja den. Den är visserligen väldigt bra, men jag tror du tjänar på att välja en med ett enklare språk. Bibel 2000 är inte svår, men de andra är lättare.

-Vilken är din favorit?

-NuBibeln, helt klart. Jag vet inte varför, men den har ett ganska enkelt språk och tja, jag gillar den.

En av varje Bibel fanns det möjlighet att bläddra i, så Sofie tog en av dem som stod bland Nu Biblarna.

-Hjälp så tunna sidor och så mycket text. Har du läst allt detta?

-Jadå, flera gånger om.

-Jag är ledsen, men det kommer jag inte att göra.

-Det är okej, jag tänker inte tvinga dig att göra det. Jag vill bara att du ska ha en så att du kan läsa om du vill. Det är ju lättare om du har en.

-Ja….

Sofie tog en av de andra Biblarna som man fick bläddra i.

-Den här kändes bättre att hålla i. Jag tyckte den andra var lite för tunn faktiskt. Står det lika mycket i båda?

-Ja, det gör det. Det är bara det att den är tryckt på ett lite annat sätt.

-Men varför är den där så himla stor, undrade Sofie och pekade på en av de större Biblarna.

-Det är en Handbok för livet. Förutom själva Bibel texterna så är det en massa annan information på varje sida. Det är både förklaringar och en del som man kan tänka på lite själv.

-Har du en sådan?

-Ja?

-Gillar du den?

-Ja, fast det är inte den jag läser i varje dag. Det gör jag i min NuBibel. Den du håller i nu är en översättning som heter Nya Levande Bibeln. Den är bra på sitt sätt. Kanske den du ska välja? Det är enkelt språk i den också tycker jag. Det är många som väljer den som första Bibel. Finns till och med en som är riktad till barn som kallas Bibeln för alla, med den översättningen. Det är den som står där, sa Johan och pekade på en av de andra Biblarna.

-Vad är det som gör den mer Barnvänlig? Den ser likadan ut som den jag håller i.

-Tja, fast i Bibeln för alla så är det en del bilder och personporträtt. Det är väldigt många vuxna som väljer den för att få en kickstart in i Bibeln.

-Men jag vet inte om jag behöver det. Jag har ju dig.

-Ja, det har du. Men den är faktiskt riktigt bra, den där. Jag har den själv och jag gillar den massor.

-Jag kanske tar en sådan då. En grå kanske? Vilken färg har du på din Bibeln för alla?

-Jag har den i grönt faktiskt. Min NuBibel är blå och min Bibel 2000 är svart. Mina olika studiebiblar är också svarta. Folkbibeln som jag har är en billigare variant med en bild på utsidan och min Levande Bibel är orange.

-Men vad är Inspirations Bibeln för något då?

-Det är för den kreative. Det är fullt med bilder att färglägga i marginalerna på den Bibeln. Sedan vi fick in den här i butiken har vi sålt mängder. Den var helt klart efterlängtad. Den har funnits på engelska marknaden ett tag, så när den kom på Svenska så var det många som bara längtade efter den. Det är samma med de där Biblarna på lägsta hyllan. De heter Kreativa Bibeln för att man ska kunna vara kreativ. Jag har inte fastnat för det, men jag har sett en del på Youtube om det. Var tvungen att göra det innan vi tog in några här i butiken. Folk går lös med färger och stämplar i de där Biblarna så att det blir riktiga konstverk. Det är breda marginaler i dem för att man ska kunna dekorera mycket om man vill. Jag har såklart en sådan också, men jag använder den nästan aldrig och när jag gör det så antecknar jag mest bara i kanterna.

-Det här med Biblar verkar vara en hel vetenskap.

-Ja, nästan. Fast det behöver det inte vara. Du behöver bara en och du kan egentligen välja vilken du vill. Det står ju samma sak på alla sidorna. Det är bara lite olika formulerat och strukturerat. En Bibeln för alla är ett bra val för dig.

-TJa, den ligger skönt i handen faktiskt. Jag är till och med lite taggad att bläddra i den.

-Kul! Då tar vi en sådan då.

Sofie tog en av de grå Bibel för alla Biblarna och tillsammans gick hon och Johan till kassan och betalade för den.

-Jaha, Sofie. Ska du hem och läsa Bibeln nu, undrade Camilla när de betalat.

-Nja, jag vet inte, men det ska faktiskt bli lite spännande att bläddra i den. Jag kan ju ingenting om Biblar.

-Nej, inte jag heller. Men Johan förklarar så gärna om man frågar. Eller hur Johan?

-Ja, gärna, men jag vill inte tråka ut er och inte tvinga er att läsa.

-Det gör du inte. Jag tycker du är exemplarisk, sa Camilla. Vi vet ju hur mycket det betyder för dig. Det är värre med Albin och hans fotboll. Jag är inte alls intresserad av fotboll, men jag kan det mesta om de flesta spelare i hela världen och så fort det varit ett större evenemang, så får jag resultat och filmklipp vare sig jag vill eller ej.

-Ja, han är verkligen fotbollsintresserad.

-Vi är ganska glada att du inte tjatar lika mycket om Bibeln som han tjatar om fotboll.

-Jag tror inte att tjat är den bästa vägen för er att hitta Jesus. Jag vill inget hellre än att ni gör det, men jag är tveksam till att jag kommer att lyckas om jag tjatar. Du har väl inte blivit mer intresserad av fotboll för att Albin tjatar?

-Nej, det har jag verkligen inte. Du har nog valt en bättre strategi. Sillen och Skorpan var ju lite på gång in i Bibelns värld då efter att du krockade med stolpen, men nu verkar de ha lugnat ner sig. Vet inte om de läser i sina Biblar längre.

-Sillen gör väl nu när han träffat Karin.

-Ja, det är förstås. Men Skorpan verkar ha en massa annat i huvudet.

-Ja, han var helt tokig där bak. Det slutade med att Albin hällde en hink vatten över honom.

-Ja, jag hörde det, sa Camilla skrattande. Men det behövde han. Han har bara pratat sex hela förmiddagen. Jag förstår inte att inget annat får plats i hans tankebanor. Idag har han varit värre än vanligt tycker jag.

-Det verkade hjälpa med en kall dusch i alla fall.

-Bra det. Ha en trevlig helg på er nu, så ses vi väl på måndag.

-Ja, det gör vi. Tack detsamma!

Johan och Sofie gick ut till bilen de ställt utanför. Sofie höll sin nya Bibel i knät medan Johan körde dem båda hem till sin lägenhet. De skulle packa med sig en del av Johans köksutrustning till nya boendet. Planen var att de skulle köra flera vändor med saker. Hela Johans soffa skulle ju med till nya boendet. Mat skulle de också behöva handla. Plötsligt kändes det stressigt att hinna med allt. Redan nästa dag skulle ju Johans föräldrar komma på besök och innan dess var det bra att komma så mycket i ordning som möjligt så att mamman inte skulle klaga för mycket. Dessutom skulle ju Johan prata med Emelie. Hur skulle han hinna med det?

Lämna en kommentar